În momentele de criză cu copiii probabil vă întrebaţi cum reuşesc alţii să le gestioneze şi care este secretul lor. Ei bine, mai jos  aveţi povestea lui Jackie Ryan Masek, din Pittsburgh, Pennsylvania:

“Probabil că vă întrebaţi ce legătură au benzile de cauciuc în disciplinarea copiilor? Ei bine, pentru a înţelege mai bine despre ce este vorba trebuie să vă spun cum am aflat eu despre această metodă. Pentru asta trebuie să mă întorc în timp, când băieţelul meu L., în vârstă de 5 ani a fost diagnosticat cu ADHD şi toate metodele mele de disciplină dădeau greş. Citisem toate cărţile despre cum să îţi creşti copiii. Problema e că autorii lor nu prea erau de acord unii cu ceilalţi. Chiar nu mai ştiam ce e corect să fac. Tot ce voiam era să învăţ cum să îmi cresc copilul fericit, inteligent şi puternic. Când L. nu se purta corect voiam să aflu metode prin care să îl fac să se oprească. O altă problemă e că majoritatea cărţilor promovează metode pentru copiii care îşi amintesc o pedeaspă mai mult de 24 de ore. Însă ce faci cu un copil care nu mai ştie ce a făcut acum 24 de minute?

Într-o zi mă plângeam psihologului lui L. că L. nu mă ascultă şi că îmi e foarte greu să îl disciplinez. Psihologul se uită la mine şi la un moment dat mă întreabă: “Cat de des îl recompensaţi pe copil?”. Nu îmi venea să cred, eu îi povesteam de năzbâtiile pe care L. le face, îi spuneam că nu mă ascultă şi uneori efectiv mă ignoră şi doctorul mă întreabă cât de des îl recompensez. În mintea mea era o tornadă : “Recompense? Ce recompense? Acest copil este o teroare! A spart vaze, suveniruri, a scris pe toţi pereţii casei iar doctorul mă întreabă cât de des îl recompensez. Pentru ce?”

Apoi doctorul continuă: “L-ai surprind făcând lucruri bune?”. Întrebarea doctorului a venit ca un pumnal în sufletul meu. Părea că lumea s-a oprit în loc. Toate zgomotele din stradă se opriseră. Simţeam doar cum sângele îmi clocotea în vene”.

Mă gândeam: A fost copilul meu bun? L-am apreciat vreodată? I-am arătat cât de important este pentru mine şi cât îl iubesc?

Apoi am realizat că m-am purtat exact ca părinţii mei şi fără să îmi dau seama am aplicat cu el aceleaşi metode pe care le-au aplicat şi părinţii mei cu mine.  Am realizat că rolul meu de mamă a fost să împart sarcini şi să critic fapte. M-a preocupat mai mult ca L. să asculte şi să se supună regulilor mele. Niciodată nu mi-am pus întrebarea dacă aşteptările mele sunt realizabile.

Revenim acum în cabinetul doctorului. Înainte să plec îmi spune că are pentru mine o temă şi îmi dă trei benzi din cauciuc. Îmi spune că va trebuie ca timp de o lună să le port în permanenţă astfel: dimineaţa le pun pe încheietura mâinii drepte iar până seara înainte de culcare trebuie să le mut pe încheietura mâinii stângi. Singura modalitate prin care puteam face asta era să îl surprind pe L. făcând fapte bune.

ORICARE LUCRU BUN. Nu conta  CÂT DE MIC. Nu conta pentru cât timp, chiar şi pentru o SECUNDĂ. De 3 ori! Pe zi!

Numărul 3 nu era unul mare dar în unele seri încă aveam pe încheietura mâinii drepte cele trei benzi de cauziuc. În acele zile, după cină, luam cartea lui preferată şi îl întrebam dacă vrea să îi citesc. Nu mă refuza niciodată. Când terminăm de citit îi spuneam: “Apreciez că ai stat lângă mine să îţi citesc”. Partea cea mai bună era când el răspundea “Îmi place să stau lângă tine şi să îmi citeşti, mama!”

Erau magnifice momentele când îl ţineam aproape de mine, când ştiam că braţele mele îi oferă siguranţă şi dragoste în acelaşi timp.

După toate cele întâmplate cred că cea mai bună metodă de disciplină şi de educarea a unui copil o reprezintă recunoştinţa. Trebuie să ne apreciem copiii. Trebuie să le arătăm că pur şi simplu ne bucurăm de prezenţa lor. Trebuie să ne amintim că ei sunt în plin proces de învăţare. Vrem să creştem copii curajoşi sau copii care la cel mai mic obstacol renunţă? Întotdeauna copiii învaţă de la adulţi, fie că suntem sau nu conştienţi de asta.

Cel mai bine pregăteşti un copil pentru viaţa când îi arăţi dragoste, când îl înveţi să iubească, să îşi asume riscuri şi responsabilităţi. ”

 

21-323-20100916090948