Fructele şi legumele sunt alimente benefice sănătăţii noastre, nu încape nicio îndoială. Deşi oamenii de ştiinţă încă dezbat câte porţii ar trebui să mâncăm zilnic – cinci? şapte? – un lucru e totuşi clar: e bine să mâncăm legume şi fructe.
În alimentaţia copiilor, aportul de legume şi fructe este absolut necesar, fiind principala sursă de carbohidraţi, dar şi de minerale şi vitamine. Pe lângă aceasta, fructele şi legumele reprezintă o sursă importantă de apă, care completează aportul de lichide zilnic, precum şi de fibre, absolut necesare pentru bună funcţionare a tubului digestiv. Nu toţi copiii iubesc fructele şi legumele. În acest caz, un pahar de mousse sau suc 100% natural poate înlocui o porţie de fructe şi legume dintr-o zi.
Care e pericolul la care-i expunem pe copii dacă nu le furnizăm destule fructe și legume în alimentație?
Consumul insuficient de fructe şi legume pe perioade lungi de timp, precum şi monotonia în consumul acestora pot conduce la carenţe de vitamine şi minerale, care mai departe pot genera o gamă foarte largă de probleme de sănătate. Cel mai frecvent ne întâlnim cu imunitate scăzută, îmbolnăviri frecvente (mai ales probleme respiratorii), stare de oboseală permanentă, apatie etc. Aceste carenţe pot fi uşor prevenite printr-un aport corect de fructe şi legume; în cazul copiilor mofturoşi se poate recurge la utilizarea de sucuri naturale de fructe.
De ce copiii preferă diferite gustări în loc de fructe şi legume?
Cea mai mare problemă a fiecărui părinte este că cel mic nu vrea să mănânce legume, de multe ori nici fructe. Care este cauza acestui fapt? Copiii nu resping în mod automat legumele şi fructele. Este o chestiune de educare a gustului şi de aplicare a unor principii de alimentaţie sănătoasă în familie şi în mediul în care trăiesc copiii (grădiniţă, şcoală, alte comunităţi). Contează foarte mult exemplul personal pe care părinţii şi bunicii îl oferă copiilor – aceştia imită în mod natural ce fac adulţii, iar dacă aceştia au bunul obicei să mănânce în mod frecvent legume şi fructe, copiilor li se va părea absolut firesc să facă la fel.
Scopul proiectului:
- Promovarea unui stil sănătos de viaţă, care constă într-o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi legume, consumate în proporţii adecvate.
Obiective:
- Inițierea unei rutine zilnice a consumului de fructe și legume în diferite forme de prezentare;
- Deprinderea unor comportamente corecte vis-à-vis de consumul de fructe şi legume;
- Conștientizarea importanței consumului zilnic de fructe şi legume, în diverse forme.
Activităţi:
Luni: socată – preparare
Soc, lămâie, miere, apă, și-am făcut socata-ndată!
Marţi: limonadă
Portocale și lămâi, sănătatea corpului!
Miercuri: suc de morcovi
Morcovi, mere de zdrobim, sucul iese chiar divin!
Joi: smoothie
Smoothie-ul gros și gustos, este bun și sănătos!
Vineri: socată
Astăzi încheiem îndată, evident tot c-o socată!