În luna noiembrie, ultima lună de toamnă, la noi la grădiniţă a sosit fermierul Tom. Acesta a vrut să ne arate cum este viaţa la fermă. frunze

Cum putea se facă lucrul acesta?!  Foarte simplu! Pentru o lună s-a mutat la noi în grupă cu toată ferma!  Aşa că, am avut la noi în sală: albinuţe, căluţi, pisici, căţei, purcei, văcuţe, puişori, găini, raţe, porumb, grâu, şure cu fân, podgorii, grădina de legume şi livada. Cu ajutorul lor, fermierul Tom, i-a învăţat pe copii despre animalele şi păsările domestice (denumire, foloase, cu ce se hrănesc, unde locuiesc, alcătuirea corpului, familia fiecăruia), despre utilajele şi uneltele de la fermă, despre construcţiile de la fermă (grajduri, coteţe, cuşti, hambare), despre cereale, fructe, legume şi despre munca pământului.

Întreaga luna, am învăţat poezii despre animalele şi păsările de la fermă, am cântat cântecele despre ele, am avut poveşti cu ele: “Cei trei purceluşi”, “Aventurile lui Mudarici”, “Cel mai folositor animal”. În textul acestor poveşti se regăsesc o parte din temele despre prietenie de luna trecută.

Luna aceasta am aflat de ce este nevoie să consumăm legume şi fructe iar “Povestea legumelor lăudăroase” ne-a învăţat că înainte de a le mânca trebuie în primul rând să le spălăm. Pornind de la poveste, am jucat jocul “De-a piaţa” în care copiii şi-au luat în serios rolul de vânzător şi cumpărător.

fermaPovestea despre legume a facilitat punerea în acţiune a unui joc în care, copiii legaţi la ochi trebuiau să recunoască legume şi fructe de toamnă după gust şi miros. Astfel am mâncat: roşii, ardei, morcovi, mere, gutui şi struguri. Considerăm că este foarte important ca cei mici să ia contact cu realitatea şi nu să privească doar imagini cu animale, fructe, legume şi hrana animalelor. Ca urmărea, am avut în grupă legume, fructe, cereale, fân, toate reale, pe care copii le-au putut atinge şi sorta după caz. Am putut simţi astfel textura, gustul, mirosul şi culoarea lor.

Începând de luna aceasta am introdus la grupa literele şi sunetele: A şi M iar la ştiinţe am continuat cu cifra 3, triunghiul, patratul, culorile maro si verde.

Discuţiile purtate la Întâlnirile de dimineaţă din această lună nu au fost numai despre viaţa de la fermă. Am vorbit şi despre animalele din pădure şi modul în care ele se pregătesc de iarnă. Totodata, am discutat şi despre natură şi vreme .

Natura, fermierul Tom, animalele pădurii şi copiii de la Grupa Mică aşteaptă cu nerăbdare sosirea Iernii.