Toţi auzim de rutine încă din prima zi de părinte.

De ce copilul are nevoie de rutină?

Un prim răspuns ar fi:

Când un copil ştie la ce să se aştepte, ştie ce urmează să facă, lumea lui este mai confortabilă iar copilul se simte în siguranţă.

În perioada şcolară, copiii îşi formează obiceiurile care le vor fi necesare pe parcursul vieţii. Depinde de noi ca părinţi dacă aceste obiceiuri sunt unele sănătoase sau dimpotrivă nesănătoase.

În viaţa copilului preşcolar intervin două rutine: rutină de la grădiniţă şi rutina de acasă.

Rutina de la grădiniţă este în general aceeaşi pentru fiecare zi. Activităţile care urmează sunt anunţate fie prin cântec fie prin poezioare scurte.

Spre exemplu, activităţile de învăţare sunt anunţate de versurile:

Gură este închisă,
Ochişorii privesc,
Urechile ascultă,
Mâinile se odihnesc.
Picioarele stau liniştite
Creierul gândeşte
Răspunsuri corecte
Guriţa acum rosteşte!

Rutina, pe lângă siguranţă şi confort are rolul şi de a încuraja independenţa copiilor prin simpla lor participare la activităţile zilnice.

Când un copil îşi cunoaşte programul zilnic, el este nerăbdător să acţioneze pe cont propriu. Astfel la rutina de somn de acasă îl puteţi lăsa să aleagă o poveste sau un cântec de leagăn sau doar să spuneţi împreună câteva versuri care marchează ora de somn:

Luna să te privească,
Stelele să te învelească,
Îngerii să te ocrotească,
Somn uşor!

La grădiniţă momentul somnului este marcat de versurile:

O broscuţă mititică
S-a suit pe-o pietricică
Şi strigă în gura mare
Toţi copiii la culcare.

 

Atunci când stabilim copilului o rutină trebuie să ţinem cont în primul rând de ce poate copilul să facă singur:

  • Să se îmbrace singur,
  • Să se încalte singur şi să-şi îmbrace haina singur
  • Să aleagă o poveste inante de somn
  • Să îşi spele mâinile înainte de somn.
  • Să îşi îmbrace pijamalele.
  • Să folosească toaleta singur.
  • Să îşi perie dinţii (supravegheat şi ajutat).

În al doilea rând trebuie să avem grijă la Timp. Unele dintre sarcinile de mai sus îi solicită copilului mai mult sau mai puţin timp. Poate fi frustant că programul să îţi fie dat peste cap pentru că cel mic nu poate să realizeze sarcinile şi se bazează în totalitate pe ajutorul tău. Nu este o soluţie ca tu să faci sarcinile în locul lui. Lasă-l pe copil să le facă! Încurajează-l! Ajută-l să câştige încredere în el!

Poţi câştiga timp dimineaţa lăsându-l pe el să se îmbrace singur sau măcar să încerce-nu contează că se îmbrăcă pe dos sau cu spatele- în timp ce tu pregăteşti micul dejun sau te pregateşti pe tine.  Pentru că rutina stabilită să funcţioneze ea trebuie să fie flexibilă. Viaţa este de cele mai multe ori imprevizibilă!

Copilul tău priveşte tot ceea ce faci şi aude tot ceea ce spui, tu eşti un model pentru el. Cu toate că realizezi sau nu, copilul învaţă modul cum reacţionezi la schimbări. Dacă tu eşti stăpân pe tine atunci când întâlneşti un obstacol şi copilul tău va fi!

Aşa că relaxează-te!

Aminteşte-ţi să te bucuri de obstacole şi să zâmbeşti

Sfaturi:

  •  Schimbările au nevoie de timp, efort şi perseverenţa. Amintiţi-vă să lăudaţi efortulsi nu rezultatele (este mult mai important ca cel mic depune effort să se îmbrace singur şi nu contează dacă hainele lui sunt pe dos sau cu spatele ).
  •   Includeţi în rutină săptămânală şi activităţi fizice.
  •  Nu uitaţi să includeţi în rutină zilnică cel puţin o activitate de familie astfel familia se dezvoltă bazându-se pe dragoste şi încredere.